Üye Sayısı
26.388
#Climbing

Grönland Buz Tırmanışı

30 NİSAN 2020’DE YAPILAN İLKER TULUNAY VE GÖKALP SAKLI CANLI YAYIN BLOGUDUR.

İlker: Gökalp Saklıyı tanıyabilir miyiz? Kimdir, neler yapar bize bahsedilir misin?

Gökalp: Spor akademisi BESYO mezunu bir kürek antrenörüyüm. Daha sonra bir yıl formasyon alıp öğretmenlik hakkı kazandım. Fakat öğretmenlik yapmıyorum. Farklı bir dünyanın var olduğuna inanıyorum. Bunu da insanlarla göstermeye çalışıyorum. Kısacası hobilerimden kazanç sağlıyorum. Bu hobilerin nedir diye sorarsanız; insanlara İstanbul Boğazı’nda kano ve kürek eğitimi, bisiklet eğitimi, doğada kampçılık eğitimi, dağcılık ve tırmanış eğitimi veriyorum. Ben bunu yaptıkça keyif alıyorum ve insanların hobi edinmesini sağlamış oluyorum. Farklı bir deneyim olarak insanlara balta atışı yaptırıyorum.

İlker: Gökalp Saklı hangi tür outdoor sporlarını yapar diye sormuşlar?

Gökalp: Nefesimi kesen her şeyi yapmayı seviyorum. Kürekçilik ciddi bir dayanaklılık sporudur. Bu yüzden nabzımı yükselten, kaslarımı titreten her şeyi yapabilirim. Genelde bisiklet, dağ koşusu, kano, kayak, tırmanış yapıyorum. Ama bunun dışında da yaptığım sporlar oluyor.

İlker: Bende kürekle ilgileniyorum. Fakat bunu denizde veya gölde daha önce deneyimlemedim. Ama spor salonunda kürek aletini çok sık kullanan biriyim. Covid-19 sebebi ile biliyorsun spor salonları kapatıldı. Bir kaç ay daha salonları kullanamayacağımızı düşünüyorum. Evde kürek antrenmanın vücuda mental veya fiziksel faydası nedir ?

Gökalp: Herkes küreği kolla çekilen spor olarak bilir ama kürek bacakla çekilen bir spordur. Kürek yaparken tüm vücudunuzu çalıştırırsınız. Bir ergometre aletiniz varsa kesinlikle tavsiye ediyorum. Kuvvet antrenmanı çalışmış oluyorsunuz. Kilo vermek isteyenler için de ideal bir aktivitedir.

İlker: Çoğu outdoor sporunu yapıyorsun ama uzmanlık alanın hangisidir ?

Gökalp: Benim uzmanıyım diyebileceğim, dört yıl eğitimini aldığım kürek sporudur. Onun öncesinde beş sene kadar Fenerbahçe’de profesyonel kürek çektim. Onun daha da öncesinde üç sene kadar Anadolu Hisarı’nda kürek çektim. Kürek bir dayanaklılık sporu olduğu için pek çok dayanaklılık sporunda uzmanlığım var diyebilirim. Tezimi de dağcılık üzerine yaptım. Bu yüzden kürek ve dağcılık diyebiliriz.

İlker: Buz tırmanışı yapmadan önce yapılması gerekenler nelerdir?

Gökalp: Öncelikle dağcılık federasyonundan eğitim almak gerekiyor. Yaz ve kış eğitimleri oluyor, onları tamamlamak gerekiyor. Sonrasında arama kurtarma eğitimi alıyorsun. Doğada neler yapmayacağını öğreniyorsun ve yavaş yavaş faaliyetlere katılıp deneyimlemen gerekiyor. Dağcılığı anlamak için kesinlikle o deneyimi yaşamak gerekiyor.

İlker: Grönland ‘dan önce Türkiye’de buz tırmanışı yaptın mı?

Gökalp: Ben bu işi ilk Uludağ’da öğrendim. Sonrasında Uzundere’de deneyimledim. Daha sonra Erzurum Palandöken’de yapay bir buz tırmanış bahçesi yapıldı. Öncesinde birçok kez deneyimledim. Ülkemizde buz tırmanışını deneyimleyecek pek çok yer vardır. Niğde Aladağ, Hakkari Cilo Dağları gibi.

İlker: Grönland’da buz tırmanışı yapma fikri nereden çıktı ?

Gökalp: Erzurum’dan İstanbul’a yeni gelmiştim. Kadıköy’de balkan müzikleri çalan bir yere gitmiştim. Bulunduğum ortamdan keyif almıyordum. O ara düşündüm. Eğer burada olmasaydım nerede olurdum? Aklıma Kuzey Işıkları geldi. Sonra kuzey ışıkları bana oradaki buzulları hatırlattı. Daha sonra çevremde kuzey ışıklarına giden birilerini bulmaya çalışıyordum. Sonra arkadaşlarımdan Ebru ile kuzey ışıklarını konuşurken

laf lafı açtı ve Grönland’a gitmeye karar verdim.

İlker: Grönland nasıldı bize bahseder misin ?

Gökalp: Alabildiğine beyaz ve çok soğuk. Grönland Ilulissat bölgesindeydim. Orada yazın 2000 kışları ise kışın 500 kişi falan yaşıyor. Ocak ayında gitmiştim. Çok az insan vardı. Çok güzeldi ve çok sevdim.

İlker: Grönland’a gitmeden önce kendini hem mental hem fiziksel olarak nasıl hazırladın?

Gökalp: Gitmeden üç ay önce kendimi sürekli orada hissediyordum. Mental olarak hazırdım. Ekipman olarak hafif bir ayakkabı gerekiyor ve aynı zamanda ayağının içinde sıcak olması gerekiyor. Aynı zaman ayarlanabilir özel bir krampon gerekiyor.

İlker: Yolculuk sırasında veya sonrasında sana işte bu dedirten ne oldu ?

Gökalp: İlk Grönland’a indiğimde termometrede -31 dereceyi görünce işte bu dedim. J

İlker: Grönland’da yaptığın tırmanış sonrası, burası benim ülkemde yaptığım tırmanıştan farklı dedin mi ?

Gökalp: Tabii ki dedim. Biz oraya gittiğimizde karanlık döngüden yeni dönmüşler, gündüzler 4 5 saatti. İlk olarak Kuzey Işıklarına gidecek olan acenteden bir tur satın aldım. Sonra tur şirketine Iceberg için geldiğimi söyledim. Oraya gitmek istediğimi belirttim fakat oraya gitmenin yasak olduğunu söyledi. Uzun bir şekilde dil döktüm ama ikna edemedim. Sonra bir rehber geldi. O da yasak olduğunu söyledi ama limana gidip seni oraya götürecek bir tekne bulursan, tırmanış yapabilirsin dedi. Limana gittim, götürecek bir kişi bulduk. Sonrasında oraya gittim ve tırmanışımı gerçekleştirdim. Çok güzel ve çok farklı bir hissiyattı.

İlker: Grönland’da kişiler hep av hayvanı ile mi besleniyor? Sebze yada meyve var mı?

Gökalp: Sebze ya da meyve çok az. Sadece avlandıkları hayvanları yiyorlar. Orada sadece avlanma konusunda Eskimoların yetkisi var, onlarda tüfekle avlıyorlar. Yani başka şehirde market gittiğimiz zaman en ucuz şey etti. Meyve ve sebze etin sekiz katı pahalılığındaydı.

İlker: Grönland’da buz tırmanışını veya başka bir outdoor aktivitesini önerir misin?

Gökalp: Kesinlikle öneririm. Hiçbir aktivite yapmasan dahi kesinlikle gidip görülecek yerlerden biridir. Orayı deneyimlemek çok güzel bir hissiyattı.

İlker: Dexs Akademi diye bir akademin var. Orada neler yapıyorsunuz, bize bahsedebilir misin ?

Gökalp: İnsanlara doğada aktivite yaptırmak için çalışıyorum. Kano, bisiklet, kampçılık, koşu, tırmanış, dağcılık aktiviteleri yaptırıyorum. Mesela bisiklet kullanmayı bilmeyen çocuklara veya büyüklere bisiklet binmeyi öğretiyorum. Uzmanı olmadığım bir konuyu ise uzmanlarına bırakıyorum.

İlker: Outdoor aktiviteleri zaten yükselen bir grafikti. Covid-19 dan sonra bunun daha da yükseleceğini düşünüyorum. İnsanlar kendini doğaya vermek isteyecektir diye düşünüyorum. Outdoor dünyasına girmek isteyenlere veya yeni girmiş olanlara bir tavsiyen var mı ?

Gökalp: Her şeyden önce eğitim almaları gerekiyor. Doğaya gittiğinde doğaya zarar vermeden bilinçli bir şekilde en azından bir aktivite ile uğraşmalarını, bu konuda kendilerini geliştirmelerini tavsiye ederim. Doğru ekipman seçmeyi öğrenmeleri ve öncesinde teori bilgileri edinmeleri gerekiyor.

İlker: Doğaya çıktığımız zaman ne yapacağımızı bilmek gerekiyor. Ateş yakmayı biliyorsun ama söndürmesini bilmiyorsan o ateşi yakmamalıyız. Katıldığın için teşekkür ediyoruz.

Gökalp: Böyle keyifli bir canlı yayına katıldığım için ben teşekkür ederim.

İnstagram: gokalpsakli

Grönland Buz Tırmanışı

Şehir Fotoğrafçılığı

Grönland Buz Tırmanışı

Bisikletle İstanbul’dan Hindistan’a

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir