Üye Sayısı
26.388
#Genel

Bireysel sporların yalnızlığı..

Ülkemizde bireysel sporların/sporcuların yalnızlığı, alt yapı ve tesis yetersizliği olası birçok başarıya engel olurken, bu sporların getireceği ekonomik faydaları da sağlayamıyor.

Maalesef Türkiye’de spor denince akla sadece futbol geliyor ve neredeyse tüm alt yapı yatırımları ağırlıklı olarak futbola yapılıyor. On milyonlarca liralık maliyetleri bulunan futbol arenaları her yerde yükselirken, diğer branşların tesisleri ya çok az ya da hiç yok!

İşte bu sebeple ülkemizde özellikle ferdi sporlarda imkânsızlıklar üst seviyede iken, başarı çoğunlukla kişisel çabalarla, ilgi ve destek ise ancak başarıdan sonra geliyor. O da bir noktaya kadar. Onlarca spor dalında yüzlerce, binlerce yetenek imkânsızlık ve ilgisizlik nedeni ile daha yolun başında vazgeçiyor.

Mesela son yıllarda tesis edilen yüzme havuzlarının çoğu doğru dürüst işletilemiyor/faal tutulamıyor bile. Örneğin, Giresun’da var olan olimpik yüzme sporları havuzu tadilata alınarak adeta yeniden inşa edildi. İnşa sürecinde komşu illerin tesislerine de düzenli gidemeyen sporcuların çoğu mağdur olmuş hatta sporu bırakanlar bile olmuştur. Yine de Giresun’da yüzme sporuyla uğraşan sporcular şanslı. Havuz olduğu için yüzme branşında birçok başarıyı ve organizasyonu gören Giresun, bu sporun sağladığı ekonomik faydalardan nispeten de olsa fayda sağlamıştır. Havuzun yeniden hizmete girmesiyle Giresun’da yüzme sporunda başarı grafiğinin artacağını da şimdiden söylemek mümkün.

Yine bir diğer örnek olan Atıcılık poligonları (Trap-Skeet), Türkiye’de hiç yok denecek kadar azdır. Olimpik bir spor olan atıcılık branşında ülkemizde tek olimpik poligon Mersin’dedir. Oysa Avcılık gibi geniş bir kitle altyapısı olan bu sporda tesisleşme olsa bir kaç yıl içinde dünya çapında başarı getirecek sporcular yetişebilir. Yetenekli ve kişisel çabalarıyla mücadele veren bireysel sporcuların hızla yükselmesinin ve başarıyı yakalamasının sebebi ise ironik olarak, tesislerin az olması ve az sayıda sporcunun yetişebilmesidir. Bu açıdan baktığımızda olumlu bir durum gibi gözüken aslında dezavantajlı bu durum, tesisleşmeyle başarıları daha da yükseğe taşıyacak ve yetenekli sporcuların yetişmesinde fırsat eşitliğini de beraberinde getirecektir. Türkiye’de ferdi sporların gelişimi ve başarıların artması için birinci öncelik yaygın bir şekilde tesisleşme ve iyi sporcuların yetiştirilmesidir diyebiliriz.

Şimdi gelelim işin ekonomik faydalarına! Ülkemizdeki en önemli ekonomik kaynakların başında Turizm gelmektedir. Ancak Turizm ülkemizde sadece gezme, konaklama, yeme-içme olarak algılandığı için eksik kalmakta, dar alanlarda getirisi az bir sektör olarak kalmaktadır. Oysa turizmi çeşitlendirmek ve alternatif aktivitelerle getirisini artırmak mümkündür. Dünyanın en güzel manzarasına, gölüne, şelalesine, ırmağına, denizine sahip olabilirsiniz. Ama orayı ziyarete gelen turiste sadece güzelliği sunarsanız/gösterirseniz bir günde bıkar ve gider. Ama o göle kano, manzaraya treaking, kayak, atış poligonu, golf sahası, safari, bisiklet güzergahları, off-road parkuru, denize yelken, ırmağa rafting v.b. unsurları koyar ve insanları ilgi alanlarına göre çekerseniz o bir gün, bir haftaya, 10 güne, bir aya çıkar. Şimdi salt turist mi daha çok ekonomi getirir, yoksa diğer unsurlarla beslendiğinde mi asıl ekonomik canlanmayı yakalayabilirsiniz cevabını siz verin.

İşte yaygın bireysel sporlarla ve tesisleriyle donatılacak illerimiz bu anlayışla spor turizmiyle hem daha fazla ekonomik getiriye ulaşacak, hem de futbolun tekelinden kurtulmuş, çok daha fazla başarılara ulaşmış, donanımlı ve sağlıklı nesillerin yetişmesine vesile olmuş olacaktır…

Zafer ÇAMALTI – 29.06.2020 -Karadeniz Ekonomi Gazetesi

Bireysel sporların yalnızlığı..

Wingsuit Hakkında Her Şey

Bireysel sporların yalnızlığı..

Longboard Hakkında Her Şey

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir